Rollenspellen en groepsgesprekken. Deze en meer oefeningen voerde Carola Briels (27) uit tijdens de training sociale vaardigheden van het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg. Met positief resultaat. De Weertse was een schuw meisje met straatvrees, maar kijkt nu met opgeheven hoofd naar de toekomst.

 

Ze vindt het best spannend haar verhaal te vertellen. Maar Carola weet ook dat ze trots mag zijn op de stappen die zij gezet heeft. ‘Ik heb een moeilijke periode gekend tijdens mijn jaren op de basisschool. Ik werd erg gepest. Dit maakte van mij een onzeker meisje.’ Haar onzekerheid en negatieve zelfbeeld maakten dat Carola een angststoornis ontwikkelde. ‘Ik kreeg destijds individuele begeleiding van een psycholoog en dat hielp.’

De middelbare school en het mbo doorliep Carola zonder kleerscheuren. ‘Natuurlijk had ik nog last van onzekerheden, maar ik kreeg goede begeleiding van de docenten.’ Toen zij echter naar het hbo ging om een studie Japans te volgen, kwamen de angstklachten op volle sterkte terug. ‘Ik heb last van trillende handen, ook wel tremoren genoemd. Dit maakte dat ik geen Japanse tekens kon schrijven.’

Dít bleek de druppel die de emmer met onderhuidse spanningen deed overlopen. ‘Ik werd weer heel angstig, durfde de straat niet meer op. Via de psycholoog bij wie ik toen onder behandeling kwam, maakte ik kennis met de training sociale vaardigheden van het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg. Zij dacht dat deze cursus mij zou kunnen helpen.’

‘IK WEET NU DAT MIJN MENING DE MOEITE VAN HET DELEN WAARD IS’

POSITIEVER ZELFBEELD

Carola meldde zich aan voor de training en nam tussen augustus en december 2018 deel. ‘Samen met vijf andere deelnemers en Petra Tanke en Renée Bollen als begeleiders besprak ik mijn onzekerheden en angsten.’ Onderwerpen die onder meer aan bod kwamen, zijn lichaamstaal en je mening geven. ‘Ik besprak situaties die ik zelf meemaakte en leerde er ontzettend veel van. Wat allemaal? Ik kan mijn grenzen beter aangeven, heb een positiever zelfbeeld en weet nu dat mijn mening de moeite van het delen waard is.’

Ze vervolgt: ‘Ik ben nog niet waar ik wil zijn, maar ik kom weer buiten en ben van alles aan het ondernemen. Via leerwerkplaats Kr8tig in Weert ben ik me aan het oriënteren op een andere opleiding. Ik ben nu een website aan het ontwerpen en wil graag verder in de ICT. Als ik precies weet wat ik wil gaan doen, meld ik me aan voor een passende studie. Ik heb er zin in!’