Tijd om die kennis en ervaring in de praktijk te brengen. Voor veel pas afgestudeerden voelt dit als een sprong in het diepe. Want het gaat ineens niet meer over ‘de cliënt’ maar over meneer, mevrouw of jeugdige die tegenover je zit. “Kan ik dit dan wel?” Een traineeship biedt uitkomst. In één jaar tijd maken pas afgestudeerden kennis met alle facetten van het werk en krijgen de kans om ervaring op te doen onder begeleiding van een geroutineerde collega.
Ellen Wouters is trainee bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg. Wij vroegen naar haar eerste ervaringen, de uitdagingen en de voordelen van een traineeship.
EVEN VOORSTELLEN
Naam: Ellen Wouters
Opleiding: HBO Pedagogiek
In dienst sinds: oktober 2022
Ervaring: enkele stages bij onder andere Punt Welzijn in Weert en Playing for Success in Eindhoven.
Waarom heb je gekozen voor een traineeship?
“Ik heb eigenlijk gesolliciteerd op de functie jeugd en gezinswerker. Ik ben toen uitgenodigd voor een eerste en tweede gesprek met onder andere de leidinggevenden en een jeugd en gezinswerker. Dit waren beide hele fijne gesprekken. Zij hebben me toen onder andere meer verteld over de organisatie, de collega’s en het werk. Ik was meteen erg enthousiast.
Na dit tweede gesprek werd ik gebeld door Loretta van P&O met de vraag of ik misschien geïnteresseerd was in een traineeship. De organisatie was namelijk ook heel enthousiast over mij, maar twijfelde of ik al genoeg ervaring had. Ik kwam natuurlijk net van school en had alleen ervaring opgedaan tijdens mijn stages. Maar ze zagen veel potentie.
Hoewel dit ook een compliment is, was ik toen toch een tikkie teleurgesteld. Ik was natuurlijk graag als jeugd en gezinswerker aan de slag gegaan. Maar ik kon me wel helemaal vinden in de redenering. Als ik hier nu aan terugdenk, denk ik ook dat ze dit goed hebben ingeschat. Ik ben eigenlijk juist blij dat ik als trainee gestart ben.”
In oktober 2022 ben je gestart bij team CJG Leudal. Je bent daarmee één van de eerste trainees bij het CJG-ML. Wat zijn je eerste ervaringen?
“Ik heb maar kort getwijfeld. Ik was namelijk zo enthousiast over de organisatie en dit werk dat ik al snel heb toegezegd. Het traineeship van het CJG-ML is inderdaad nieuw. Maar dat maakt ook dat men open staat voor mijn input en feedback, dat vind ik juist ook wel weer leuk.”
Het leuke aan het traineeship vind ik de diversiteit. Ik mag dit eerste jaar alle facetten van het werk ontdekken, van intake en ambulante begeleiding tot casemanagement. Zo kan ik overal ervaring opdoen en mezelf ontwikkelen. En ik kan ontdekken waar mijn kracht ligt.
Daarbij voel ik de ruimte om te kunnen en mogen leren. Als ik meteen als jeugd en gezinswerker aan de slag was gegaan, dan zouden de verwachtingen meteen al hoger liggen. Ik voel nu echt de ruimte om collega’s om hulp te vragen waar nodig. En dat kan natuurlijk altijd wel, maar ik gun mezelf die ruimte ook.”
Die ruimte tot ontwikkeling wordt vaak genoemd als één van de grootste voordelen van een traineeship. Maar ook de interne begeleiding maakt het programma zo aantrekkelijk voor starters. Wat kijk jij bijvoorbeeld af bij jouw collega’s?
“Ik word begeleid door Danny. Hij kan heel duidelijk zijn richting cliënten, maar is daarbij altijd warm en toegankelijk. Hij legt de regie bij de cliënten zelf. Wij als hulpverleners zijn er om hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Als cliënten bepaalde afspraken niet nakomen, helpt hij hen eraan herinneren. Die duidelijkheid heeft een gezin soms ook nodig.
En tegelijk is Danny ook heel warm en menselijk. Hij ziet wat het gezin nodig heeft en past zich aan. Hij is een beetje een kameleon, haha. Dit vind ik echt een krachtige eigenschap van een hulpverlener. Dit wil ik zelf ook uitstralen.”
Tijdens je studie heb je theorie gecombineerd met stages. Wat was jouw eerste indruk van het werk als jeugd en gezinswerker in de praktijk?
“Ik had destijds nog niet zo veel ervaring hoe je omgaat met complexe gezinssituaties. Tijdens de studie oefen je bepaalde situaties met bijvoorbeeld een acteur. Maar that’s it. Als diezelfde situaties in de realiteit voorkomen, is dit toch anders.”
Wat heeft jou het meest verrast in het werk?
“Ik werk nu al een aantal weken bij het team casemanagement. Dit gaat dan onder andere om toegang verlenen naar, en daar waar nodig opvolgen van, gespecialiseerde jeugdhulp. Samen met ouders hou je de regie over een casus waarbij ook meerdere organisaties betrokken zijn. Je hebt dan een coördinerende rol. Ik had vooraf niet verwacht dat ik dit zo leuk zou vinden. Ik dacht dat het om meer administratieve taken ging, maar dit blijkt veel uitgebreider te zijn.
Daarbij is kennis en het kunnen toepassen van de Jeugdwet ook belangrijk. Ik krijg er energie van om dit helemaal uit te pluizen.”
Op moment van schrijven ben je ruim drie maanden in dienst. Hoe zou jij jezelf als jeugd en gezinswerker vergelijken met toen? En hoe hoop jij er aan het eind van jouw traineeship in te staan?
“Ik was natuurlijk nèt afgestudeerd en had eigenlijk alleen nog maar werkervaring opgedaan tijdens mijn stages. Als jeugd en gezinswerker draag je veel verantwoordelijkheden. Je bent verantwoordelijk voor jouw gehele caseload, maakt een plan van aanpak en volgt dit op. Maar wanneer casussen ingewikkeld worden en veiligheid een issue wordt, wordt er ook meer van je gevraagd.
Ik sta nu al veel sterker in mijn schoenen dan toen ik startte. Ik dacht toen nog wel eens ‘pfoe, als ik nu een intake zou hebben waarbij sprake is van kindermishandeling, dan zou ik niet weten waar ik moet beginnen’. Inmiddels heb ik meer ervaring. Ik ben op de hoogte van wetten en regelgeving uit de Jeugdwet en ik weet dit ook toe te passen.
Deze ontwikkeling wil ik doorzetten, zodat ik aan het eind van het jaar een volwaardig jeugd en gezinswerker ben.
Wat zou je tegen toekomstige trainees willen zeggen?
“Je krijgt als trainee de mogelijkheid om met veel verschillende collega’s mee te kijken en te lopen. Doe daar ook je voordeel mee! Je kunt van iedereen weer iets anders leren. En zo vul je jouw eigen rugzak met kennis en ervaring.“
DE BEGELEIDER AAN HET WOORD
Ellen wordt begeleid door Danny Winkelmolen, één van onze jeugd en gezinswerkers in Team Leudal. Hij heeft al jaren ervaring bij het CJG-ML en weet precies wat het werk inhoudt.
Wat vindt Danny eigenlijk van het traineeship?
“Ik ben blij dat we vanaf nu ook bij het CJG-ML traineeships bieden. Als trainee krijg je alle tijd en ruimte om jezelf te ontwikkelen. Ik gun hen dit ook. Ellen krijgt nu de mogelijkheid om alle facetten van het werk op haar tempo te ontdekken en om ervaring op te doen. Dit is erg waardevol.
Ik begeleid Ellen nu al een aantal maanden en ik zie haar groeien. We hebben wekelijks overleg waarin we onder andere stilstaan bij haar professionele ontwikkeling. Het mooie vind ik dat er ruimte is voor eigen input van de trainee. Wat heeft zij nodig van ons als organisatie? Dan gaan we dat regelen. We leveren maatwerk en eigenlijk is dat precies wat we ook bij cliënten doen: jij hebt de regie in handen en wij ondersteunen je waar nodig.”
Ellen geeft aan het een en ander bij jou – en je collega’s – af te kijken. Wat leer je op jouw beurt van Ellen?
“Dat vind ik wel een hele goede. Ons werk is natuurlijk vrij individualistisch, want ondanks dat je altijd kunt sparren met je team, voer je zelf het werk uit. Ellen kijkt natuurlijk vanaf dag 1 met ons mee. Zij bevraagt ons daarna ook, want ‘waarom doe je dit zo?’. Ze heeft een frisse blik en daarmee zet ze ons ook aan het denken. We staan hier dan bewust bij stil door het even toe te lichten. Het komt ook weleens voor dat ik anders ga denken over een situatie, juist door de vragen die zij stelt.”
Een traineeship bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg is een startersfunctie waarbij je als trainee wordt opgeleid als jeugd en gezinswerker. Door middel van intensieve coaching, begeleiding en trainingen kan de medewerker zich snel ontwikkelen en vaardigheden eigen maken. Het traineeship bij het CJG-ML duurt één jaar en bestaat uit: