Tijd om die kennis en ervaring in de praktijk toe te passen. Voor veel pas afgestudeerden voelt dit als een sprong in het diepe. Want het gaat ineens niet meer over ‘de cliënt’ maar over meneer, mevrouw of jeugdige die tegenover je zit. “Kan ik dit dan wel?” Een traineeship biedt uitkomst. In één jaar tijd maken pas afgestudeerden kennis met alle facetten van het werk en krijgen de kans om ervaring op te doen onder begeleiding van een geroutineerde collega.

 

Mirthe van den Berkmortel is trainee bij het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg. Wij vroegen naar haar eerste ervaringen, de uitdagingen en de voordelen van een traineeship.

EVEN VOORSTELLEN

Naam: Mirthe van den Berkmortel

Opleiding: Social Work

In dienst sinds november 2022

Ervaring: enkele stages bij woongroepen en persoonlijk begeleider op een woongroep bij PSW.

In november 2022 ben je gestart bij team AMW Maasgouw. Wat zijn je eerste ervaringen?

“Ik werd meteen goed opgevangen binnen het team. Mijn agenda was vanaf de eerste dag gevuld met onder andere kennismakingsgesprekken en meeloopdagen met collega’s. Op de tweede dag zat ik zelfs al bij een belangrijk overleg met de gemeente, waar ik direct netwerkpartners heb ontmoet. Daarnaast was de agenda gevuld met intakes, informatie & advies spreekuren, teamvergaderingen en werkbegeleiding. Je wordt eigenlijk meteen in het diepe gegooid, maar met zwembandjes. We zijn direct aan de slag gegaan.”

 

Waarom heb je gekozen voor een traineeship?

“Ik heb tijdens mijn opleiding gekozen voor het profiel zorg. Daar ben je vooral bezig met GGZ-vraagstukken, iets dat mij erg aansprak. Ik had toen ook andere verwachtingen bij algemeen maatschappelijk werk. Ik dacht dat het vooral praktische hulpverlening zou zijn en dat je veel in de wijk bent. Zo zie je maar weer hoe een fout beeld je eigenlijk kunt hebben.

Eén van mijn vriendinnen is maatschappelijk werker en samen hadden we het wel eens over wat het werk inhoudt en welke hulpvragen cliënten stellen. Toen ik haar hoorde vertellen dacht ik ‘oh god, ik heb hier helemaal nog niet zoveel ervaring in. Kan ik dat wel?’ Dit traineeship is dan een fijne kans om die ervaring op te doen. Wat ik daarnaast zo mooi vind, is dat je met alle doelgroepen werkt. Wij zijn er voor álle inwoners van Midden-Limburg en daarmee zijn de cliënten ook heel verschillend.

Dit maakte me soms ook wel onzeker. Want ik weet toch helemaal niet overal een antwoord op? Tijdens dit traineeship werd het al snel duidelijk dat dit ook helemaal niet het belangrijkste is. Je kunt altijd sparren met collega’s en samen tot een plan van aanpak komen.”

 

Je hebt tijdens je opleiding natuurlijk veel geleerd over social work en maatschappelijk werk. Waarbij theorie werd gecombineerd met stages. Wat was jouw eerste indruk van het algemeen maatschappelijk werk in de praktijk?

“Het viel me direct op hoe divers de hulpvragen zijn. We helpen cliënten met relatief eenvoudige of praktische hulpvragen, maar ook met meer gecompliceerde vragen. Die diversiteit heeft me positief verrast.”

 

De interne begeleiding en ruimte tot ontwikkeling wordt vaak genoemd als één van de grootste voordelen van een traineeship. Hoe vind jij dit bij het AMW-ML?

“Ik ben het hier zeker mee eens. Ik word begeleid door Petra Tanke, een doorgewinterde maatschappelijk werker die zich met hart inzet voor haar cliënten. Maar Petra is ook iemand die haar eigen grenzen goed aangeeft. En hoewel ik nog veel van haar kan leren, krijg ik ook de ruimte om mezelf te ontwikkelen en zelf initiatief te nemen. Deze combinatie vind ik heel fijn.”

 

Een combinatie tussen eigen verantwoordelijkheid en ervaring opdoen onder begeleiding van een ervaren collega. Wat kijk je dan bijvoorbeeld af bij Petra?

“Petra staat bijvoorbeeld sterk in haar maatschappelijke schoenen. Dit zie ik terug in hoe zij met cliënten omgaat. Tijdens een bureaudienst werd ik gebeld door een cliënt. Hij was emotioneel en daardoor best intimiderend. Ik had hem een aantal keer gevraagd te kalmeren, maar tevergeefs. Petra heeft de telefoon toen overgenomen en aangegeven dat als meneer niet normaal tegen mij zou praten, we het gesprek zouden moeten stoppen. Als je het zo leest klinkt het misschien confronterend, maar zij deed dit met zo’n rust en respect voor de cliënt dat het ook werkt.

In het begin is het vaak aftasten waar de grenzen liggen, en vooral die van jezelf. Dit is daar een mooi voorbeeld van. Door deze ervaring weet ik niet alleen nog beter waar ik mijn eigen grenzen stel, maar ik weet ook hoe ik dit in het vervolg duidelijk kan maken.”

 

Wat vind je van jouw persoonlijke ontwikkeling in deze korte tijd?

“Ik heb de afgelopen maanden al zo veel geleerd. Ik verwacht dit in de volgende fases alleen nog maar meer uit te breiden. Op dit moment draai ik zelfs al geheel zelfstandig de intakes. Dit is iets dat je normaal eigenlijk pas in het 2e kwartaal doet.

Vanaf februari 2023 start ik twee dagen per week in team AMW Nederweert, als volwaardig maatschappelijk werker. Stiekem ben ik daar erg trots op. In deze korte periode heb ik mezelf al zover kunnen ontwikkelen dat ik ook in andere gemeenten kan worden ingezet. En daarbij kan ik blijven rekenen op ondersteuning van mijn collega’s indien nodig.”

 

Wat zou je tegen toekomstige trainees willen zeggen?

“Oh… lastige vraag. Ik ben vooral blij met de kansen die ik hier tot nu toe al gekregen heb. Maar dit kan soms ook een valkuil zijn. Ik wil soms misschien sneller dat het programma voorschrijft. Sommige taken hoef ik bijvoorbeeld nog niet te doen, maar dat wil ik graag doen om mezelf te blijven ontwikkelen. Die ruimte krijg – en pak – ik ook, maar je mag als trainee ook juist de tijd pakken om je maatschappelijke rugzak te vullen.

Daarbij is het denk ik goed om in gesprek te blijven met je begeleider en leidinggevende. Wat wil je graag nog ontwikkelen? Welke kanten van het maatschappelijk werk wil je nog verder onderzoeken? Of ben je er zelfs al klaar voor om fulltime in dienst te treden? Deze gesprekken moet je blijven voeren.”

Je bent in november 2022 gestart aan dit traineeship en, op moment van schrijven, ruim drie maanden in dienst. Hoe zou jij jezelf als maatschappelijk werker vergelijken met toen? En hoe hoop jij er aan het eind van jouw traineeship in te staan?

“Toen ik begon bij het AMW-ML mistte ik de praktijkervaring. Ik merk dat ik nu rustiger ben dan eerst. Ik kon onzeker zijn over het feit dat ik niet overal een antwoord op heb. Inmiddels weet ik dat dit niet het belangrijkste is. Petra zei eens voor een gesprek: “Mirthe, het verschil is dat jij veel in oplossingen denkt, in plaats van dat je een gesprek in gaat om te kijken wat kan ik voor deze cliënt betekenen?’ Dat probeer ik nog iedere keer mee te nemen.

Ik hoop dat ik aan het eind van mijn traineeship écht als een volwaardig maatschappelijk werker word gezien. Hoe dat zou blijken? Ik hoop dat collega’s dan naar míj komen voor advies over een bepaalde casus. Dat we samen sparren en ideeën uitwisselen. Voor mij zou dit het teken zijn dat ik niet meer ‘Mirthe de trainee’, maar ‘Mirthe de collega’ ben.”

DE BEGELEIDER AAN HET WOORD

Mirthe wordt begeleid door Petra Tanke, één van onze maatschappelijk werkers in Team Maasgouw. Als we haar vragen naar het traineeship bij het AMW-ML, is ze direct enthousiast.

“Ik ben destijds afgestudeerd aan de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening. De focus lag hier op algemeen maatschappelijk werk. Tegenwoordig maak je een keuze uit een aantal uitstroomprofielen, waardoor die algemeenheid naar mijn mening nog wel eens verloren gaat. Tijdens het traineeship loop je met verschillende teams mee en krijg je de kans om alle facetten van het werk te ontdekken. Daar ben ik erg enthousiast over.”

Wat bedoel je met ‘een nadruk op algemeen’?

“Dat is misschien wat lastig uit te leggen. Bij het Algemeen Maatschappelijk Werk helpen we inwoners met álle vragen en uitdagingen waar ze in het dagelijks leven mee geconfronteerd worden. De vragen lopen uiteen van psychosociale vragen tot praktische Informatie & Advies vragen. Door te moeten kiezen voor één uitstroom profiel, ontbreekt/mist die brede kennis soms. En dat is niet erg, zolang je maar weet waar je het op kunt zoeken. Tijdens het traineeship krijg je de ruimte om die kennis en ervaring eigen te maken.”

Ruimte voor persoonlijke/professionele ontwikkeling en de begeleiding zijn twee thema’s die in ieder gesprek terugkomen. Hoe zie jij dit?

“Er is inderdaad veel ruimte in het programma en de organisatie geeft die ruimte ook. Daar ben ik erg enthousiast over. Doordat de trainees met verschillende teams meelopen, ervaren ze waar hun interesses en kracht ligt. Dit zorgt er tevens voor dat ze met veel collega’s samenwerken, iets dat hen helpt bij hun professionele ontwikkeling.

Dit is ook de kracht van het traineeship: trainees worden intensief begeleid en, ook al is die begeleiding niet altijd nodig omdat ze het zelf al kunnen, ze weten dat ze altijd kunnen terugvallen op een ervaren collega.”

Wat leer jij nog van Mirthe?

“Ik ben inmiddels bijna 23 jaar werkzaam als maatschappelijk werker en daaruit is een eigen aanpak gegroeid. Door Mirthe haar vragen, sta ik weer stil bij waarom ik dingen op die manier doe. Of waarom ik juist stiltes laat vallen. Dit stukje bewustwording vind ik persoonlijk erg leuk.”

traineeship

Een traineeship bij het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg is een startersfunctie waarbij je als trainee wordt opgeleid als maatschappelijk werker. Door middel van intensieve coaching, begeleiding en trainingen kan de medewerker zich snel ontwikkelen en vaardigheden eigen maken. Het traineeship bij het AMW-ML duurt één jaar en bestaat uit: