Noud Kessels werkt sinds een jaar als beleidsambtenaar sociaal domein in de gemeente Nederweert. Samen met het Algemeen Maatschappelijk Werk Midden-Limburg (AMW-ML) staat hij aan de basis van een tweetal mooie initiatieven: “Ik ervaar het AMW als een professionele partij die actief meedenkt.”

noud_kessels-uitgelicht

De gemeente Nederweert merkte dat inwoners vaak langer wachten met het stellen van een hulpvraag en pas aan de bel trekken als de problemen zich opstapelen.

“Om dit te voorkomen zijn we in 2018 gestart met het project Sociaal Raadslieden in het kader van het Aanvalsplan Armoede. Mensen kunnen met allerlei vragen over bijvoorbeeld huisvesting of financiën terecht bij medewerkers van het AMW-ML,” legt Noud uit.

Hij vervolgt: “Deze laagdrempelige hulpverleningsvorm is gericht op wet- en regelgeving en financiën. Door hier op in te zetten willen zij ervoor zorgen dat we inwoners gemakkelijker kunnen bereiken. Zij stellen dan hun vraag aan de sociale raadslieden en die kunnen door betrouwbaar te zijn vertrouwen winnen. Hierdoor komt hij of zij sneller met een onderliggende hulpvraag.”

Sociaal Raadslieden hebben inloopspreekuren waar iedereen zonder afspraak kan binnenlopen. Daarnaast wordt ook gewerkt met afspraken. Deze spreekuren vinden plaats in de bibliotheek, het kantoor van het AMW-ML én een school waarvan bekend is dat er onder ouders van leerlingen veel hulpvragen zijn. Goed bereikbare én laagdrempelige plekken.

VROEGSIGNALERING

In zijn functie als beleidsambtenaar is Noud veel bezig met het schrijven en aanpassen van plannen over onder meer de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en het minimabeleid.

“Maar ik ben echt niet de hele dag aan het typen hoor”, lacht hij. “Ik ben veel in overleg met ketenpartners waaronder het AMW-ML. Over wat voor thema’s? Schuldhulpverlening en armoedebestrijding komen bijvoorbeeld met regelmaat aan bod.”

Belangrijk is ook de zogenoemde vroegsignalering. De afgelopen jaren is Nederweert druk geweest met het ontplooien van initiatieven die passen bij de gemeente. “De gemeente schakelt medewerkers van het AMW-ML in wanneer mensen een huurachterstand van twee maanden hebben. De ervaring is dat huur één van de laatste rekeningen is die niet betaald wordt”, stelt Noud. “Een maatschappelijk werker gaat met de huurder in gesprek om eventuele onderliggende problematiek boven tafel te krijgen.”

Noud is heel tevreden over de samenwerking tussen de gemeente Nederweert en het AMW-ML: “Het contact verloopt heel prettig en het AMW-ML is een professionele partij die goed meedenkt. Door de werkzaamheden van Sociaal Raadslieden is de organisatie ook steeds beter zichtbaar bij inwoners. Hopelijk kunnen we het project ook na afloop van het Aanvalsplan Armoede doorzetten”

Maar de gemeente heeft nog grotere ambities, samen met het AMW-ML. “We hebben concrete plannen de vroegsignalering uit te breiden. We willen energieleveranciers, zorgverzekeraars en het waterschap erbij betrekken. Ook zij zijn een belangrijke signaleringspartner als het gaat om armoede.”