Voor de helft van alle ouders valt het ouderschap zwaarder dan zij vooraf gedacht hadden. Dat blijkt uit onderzoek. Aanstaande ouders laten het vaak ‘over zich heen komen’, terwijl deze nieuwe fase een grote impact zal hebben op hun leven. De training Prepare bereidt ouders voor op deze leuke maar ook ingrijpende nieuwe fase: van twee ouders naar één team.

Het ouderschap is niet altijd even makkelijk, zeker in het begin. Gebroken nachten, hoge verwachtingen en onzekerheid leiden soms tot spanning. De komst van een eerste kind stelt de relatie van (jonge) ouders op de proef. En dat is ook niet zo gek. Er gaat veel aandacht uit naar de baby, waardoor er minder tijd overblijft voor de partnerrelatie. Juist daarom is het zo belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.

Tijdens de training Prepare bereiden we ouders voor op deze nieuwe en onbekende fase. We maken, soms moeilijke thema’s, bespreekbaar. Dit alles onder begeleiding van twee Jeugd- en Gezinswerkers.

Els de Lange is consulent bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg en jeugdverpleegkundige bij de GGD. Zij ontmoet dagelijks jonge (aanstaande) ouders.

 

‘We wilden graag iets doen voor aanstaande ouders. Zij zijn vaak enthousiast bezig met het inrichten van de babykamer, het uitkiezen van een kinderwagen en meer praktische voorbereidingen. Men vergeet daarbij nog wel eens na te denken over wat de komst van een baby kan betekenen voor de relatie’, aldus Els.

Hoe waardevol deze training is, blijkt uit de reacties van ouders. Ivonne en Daan zijn in januari 2021 ouders geworden van hun eerste kindje. Tijdens de zwangerschap volgden zij de training Prepare.

‘Wat ik het fijne vond aan deze training is dat we meer bewustwording kregen naar elkaar toe over het ouderschap. Je hebt hier vooraf wel ideeën over, maar het is fijn om dit ook uit te spreken naar elkaar. Zo bleek dat we over veel punten hetzelfde denken, maar over sommige onderwerpen juist van mening verschillen’, vertelt Ivonne.

De training Prepare wordt op dit moment aangeboden aan inwoners van gemeenten Weert, Nederweert en Leudal.