Groen is goed voor lichaam en geest. Wandelen in de natuur zorgt ervoor dat je stemming en concentratie verbeteren, het hoofd leegraakt, stresshormonen afnemen en je bloeddruk daalt. “In de natuur gebeurt er iets bijzonders met mensen,” zegt wandelcoach Veronique Smits. Net voor de coronaperiode startte zij met groepswandelcoaching, een nieuwe activiteit in het groepswerkaanbod.

“Het fenomeen wandelcoaching bestaat al langer, maar heeft zich het afgelopen decennium  ontwikkeld en is inmiddels populair aan het worden. Het heeft een stevige wetensschappelijke basis en is absoluut meer dan een ´simpel wandelingetje´. Er zijn meerdere factoren die het stressherstellende effect verklaren,” aldus Veronique.

“Een lopend gesprek is totaal anders dan een zittend gesprek aan een tafel. Je bent in beweging, je voelt je lijf, het is niet zo cognitief. Er is een gevoel van being away; even helemaal weg van de dagelijkse drukte en zorgen. Daarbij trekt de natuur automatisch de aandacht, een fenomeen dat we soft fascination noemen. Hoewel de natuur er op het eerste gezicht chaotisch uitziet zit er een herhalend patroon in. De tak van een boom is een kleine boom. Het blad heeft ook de vorm van een klein boompje. Die fractale structuren in de natuur trekken onze aandacht zonder dat het moeite kost.”

 

 

MINDFULL

De grootsheid van de natuur heeft een relativerend effect. Wandelen in de natuur helpt om ervaringen, gedachten, gevoelens in perspectief te zetten. Ook geeft de natuur prettige zintuiglijke sensaties: koele wind op je wangen, vogelgeluiden, de geur van het bos. Het helpt allemaal om los te komen van je dagelijkse beslommeringen. Het is mindfullness. Toch doet die natuur, hoe fascinerend en rustgevend ook, het werk niet alleen.

“Er worden wel degelijk coachingsvaardigheden toegepast bij het groepswandelen,” benadrukt Veronique. “De wandelgroep, van maximaal acht personen, worstelt met verschillende dingen in het leven. Rouw, relatieproblemen, verlies van werk, angsten, stress. Een breed palet. Met iedere deelnemer doe ik eerst een uitvoerige telefonische intake. Het programma is planmatig en thematisch. Elke wandelbijeenkomst heeft een thema, bijvoorbeeld stress en grenzen, patronen, balans, loslaten.”

 

HET HOOFD LEEG

“We werken associatief, met wat zich aandient tijdens de wandeling. Bij een thema als ´verbinding´ zoeken deelnemers bijvoorbeeld symbolen van verbinding in de natuur. Ik stel als wandelcoach vragen aan de groep, laat deelnemers in duo’s sparren en lichaamsgerichte oefeningen doen. Af en toe krijgen ze huiswerk mee naar huis. De natuur werkt mee om in het moment te zijn, in het hier en nu. Mensen zijn graag buiten en stellen zich dan open. Zo kunnen ze hun hoofd leeg maken. Bijna altijd zijn deelnemers achteraf verbaasd hoe snel de tijd is gegaan.”

“Natuurlijk is wandelcoaching geen wondermiddel en lost wandelen in de natuur niet alles op waar mensen mee zitten. Vaak helpt het wel om anders met zaken te leren omgaan, letterlijk stap voor stap. Het mooiste vind ik als mensen na het volgen van dit programma zelf de smaak van het wandelen te pakken hebben gekregen. Dat ze ook na de sessies blijven wandelen.”

 

Laura: “Ik ben lange tijd, een aantal jaren, depressief geweest. Mede dankzij die wandelingen gaat het nu eindelijk weer de goede kant op. Het wandelen heeft bijgedragen aan mijn herstel. Ik merkte dat het goed is voor mijn stemming.”

PRETTIGE MINDFULLNESS

Laura stuitte per toeval op de mogelijkheid van wandelcoaching bij AMW-ML en besloot spontaan om zich aan te melden.

“Anderhalve week later kon ik al deelnemen,” vertelt ze. “Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten, maar achteraf kan ik zeggen: het was heel fijn om te doen. Onze sessies startten steeds bij de St. Elisabeth´s Hof in Haelen. Vandaaruit namen we elke keer een andere route. Prachtige wandelingen door het bos of langs het water. De omgeving is daar heel mooi.

LOSLATEN

Het is niet gewoon wat lopen door de natuur. Je hebt ook persoonlijke gesprekken met de wandelcoach en met de andere deelnemers. Tijdens de wandelsessies doe je opdrachten en oefeningen. Bij de wandeling die in het teken stond van het thema ´loslaten´ moesten we bijvoorbeeld een steen zoeken, die we al onze negatieve energie ´gaven´. Vervolgens gooiden we die steen weg. Ik vond het allemaal mooie, goed gekozen thema´s.

Het buiten zijn, je hoofd leegmaken, werken met die thema´s: het is een soort prettige mindfullness.”